Ce înseamnă apartament decomandat?

Un apartament decomandat reprezintă o locuință ce dispune de spații separate pentru fiecare încăpere, inclusiv bucătărie și băi, având uși proprii care le separă. Aceasta înseamnă că fiecare cameră este accesibilă direct dintr-un hol comun, fără a fi necesar să treci prin alte încăperi pentru a ajunge într-o anumită cameră. Acest tip de amenajare este opusul apartamentului nedecomandat, unde camerele sunt interconectate și nu există separare fizică între ele.

Caracteristici ale apartamentului decomandat

Apartamentul decomandat oferă mai multă intimitate și flexibilitate în utilizarea spațiului locativ. Iată câteva caracteristici ale acestui tip de apartament:

 • Fiecare cameră are o ușă proprie de acces;
 • Există un hol comun care face legătura între camere;
 • Bucătăria și băile sunt separate de celelalte încăperi;
 • Posibilitatea de a închide ușile și a crea spații individuale;
 • Mai multă intimitate și liniște între camere;
 • Flexibilitate în amenajarea și utilizarea spațiului.

Avantaje și dezavantaje

Alegerea unui apartament decomandat sau a unuia nedecomandat depinde de preferințele și nevoile fiecărei persoane. Iată câteva avantaje și dezavantaje ale apartamentelor decomandate:

Avantaje

 • Intimitate crescută: Fiecare membru al familiei poate avea propria cameră și intimitate atunci când este nevoie.
 • Flexibilitate în amenajare: Datorită faptului că fiecare încăpere este separată, există mai multă libertate în amenajarea și personalizarea spațiului.
 • Mai multă liniște: Datorită separării fizice a camerelor, zgomotele dintr-o încăpere nu vor fi auzite în celelalte, ceea ce poate contribui la o atmosferă mai liniștită și relaxantă în locuință.
Vezi și:  Ce acte sunt necesare pentru vânzarea unui apartament

Dezavantaje

 • Mai puțină lumină naturală: Unele apartamente decomandate pot avea mai puțină lumină naturală în camerele interioare, deoarece acestea nu beneficiază de ferestrele principale ale apartamentului.
 • Costuri mai mari: De obicei, apartamentele decomandate au un preț mai mare decât cele nedecomandate, deoarece oferă mai multă intimitate și flexibilitate.
 • Pierdere de spațiu util: Datorită coridoarelor și ușilor suplimentare necesare, spațiul util al apartamentului poate fi mai mic în comparație cu un apartament nedecomandat de aceeași suprafață.

FAQs despre apartamentele decomandate

Care este diferența dintre un apartament decomandat și unul nedecomandat?

Diferența principală constă în modul de organizare a spațiului locativ. Într-un apartament decomandat, camerele sunt separate și accesibile direct dintr-un hol comun, având fiecare cameră ușa sa proprie. Într-un apartament nedecomandat, camerele sunt interconectate, iar accesul la unele camere se face prin trecerea prin altele.

Care sunt avantajele unui apartament decomandat?

Avantajele unui apartament decomandat includ mai multă intimitate, flexibilitate în amenajare, posibilitatea de a crea spații individuale, mai multă liniște între camere și posibilitatea de personalizare a fiecărei încăperi.

Care sunt dezavantajele unui apartament decomandat?

Dezavantajele unui apartament decomandat includ costuri mai mari, mai puțină lumină naturală în camerele interioare și posibila pierdere de spațiu util din cauza coridoarelor și ușilor suplimentare necesare.

Pot transforma un apartament nedecomandat într-unul decomandat?

Transformarea unui apartament nedecomandat într-unul decomandat poate fi dificilă și costisitoare, deoarece necesită modificări majore ale structurii interioare a locuinței. Aceste modificări pot implica demolarea și construirea de noi pereți, reconfigurarea instalațiilor sanitare și electrice, precum și schimbarea ușilor și ferestrelor. Este recomandat să consulți un arhitect sau un specialist în construcții pentru a evalua fezabilitatea și costurile unei astfel de transformări.

Vezi și:  După cât timp poți vinde un apartament cu credit ipotecar

Vezi și:

Photo of author

Pazi

Pazi este un redactor creativ și pasionat de artă și cultură. Cu un ochi avizat pentru frumos, Pazi aduce pe blogul nostru o varietate de conținut despre artă, design și tendințe actuale. Cu pasiunea sa contagioasă, Pazi își propune să inspire și să aducă bucurie cititorilor noștri prin explorarea lumii artistice și a esteticii contemporane.

Lasă un comentariu